Görög lecsó - spetsofai (szpetszofáj)

Renáta receptje Athénból 4 személyre

80 dkg házikolbász (szó szerint: falusi kolbász, görög horiátiko, más, mint a mi házikolbászunk)
40 dkg zöld paprika
1  db csípős piros paprika
20 dkg padlizsán
10 dkg vöröshagyma
40 dkg érett paradicsom
2   db babérlevél
4   gerezd fokhagyma
1-2  dl olívaolaj
1,5  dl vörösbor
10 gr sűrített paradicsompüré v. 1-1,5 dl paradicsomszósz
friss zöld menta
petrezselyem zöldje


Elkészítés:

Megpucoljuk és megmossuk a zöldségeket. A kolbászt vastag - kb. 2 cm - szeletekre vágjuk és megpirítjuk olívaolajban. Majd szűrőkanállal lecsepegtetjük, másik lábosba tesszük.

Ugyanabban az olajban megsütjük a vastagra szeletelt zöldpaprikát és padlizsánt. Miután megsültek, a kolbászhoz adjuk, félretesszük.

A  visszamaradt olajjal szószt készítünk. A csípős paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, majd nagy darabokra vágjuk. A paradicsompürét felhigítjuk 1-1,5 dl vízzel, apróra vágjuk a mentát és a petrezselymet. Együtt megpirítjuk a fokhagymát, a nagy darabokra vágott hagymát és az apróra vágott csípős paprikát és felöntjük a vörösborral.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a babérleveleket, a paradicsompürét, a mentát és a petrezselymet. Megsózzuk és kevergetve, nagy lángon főzzük kb. 5 percig.

Mikor a szószunk elkészült, ráöntjük a félretett kolbászra és a zöldségekre, majd közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik.  Elenőrizzük a fűszerezést és tálaljuk.

Tippem: a babérleveleket ne hagyjuk 10 percnél tovább főni, mert keserű ízt fog adni.
A paradicsompüréhez csak akkor kell vizet adni, ha nagyon sűrű (Mo-n: kicsi konzerv), avagy, vegyünk spagettihez való pariszószt és adjunk az ételhez 1-1,5 dl-t.

Az étel neve  spetsofai (szpetszofáj), röviden spetso, majdnem mint a lecsó.

Forrás: Hagyományos görög konyha c. könyv, Ευθύμιος Καλόσακας- Αλέξανδρος Γιώτης- Αχιλλέας Παναγούλης

Lecsókolbászos lecsó

Gabi bá receptje Veszprémből 6 főre

3 közepes fej hagyma
1 kg paprika
1 kg paradicsom
40 dkg lecsókolbász
olaj, só


Félbe vágom és kézből beledarabolom a hagymát az olajba és megsózom. Nem dinsztelem meg nagyon, csak éppenhogy összeessen. Egyszerre beleteszem a 4-6 darabra vágott paradicsomot és a karikára vágott paprikát. Amikor kellő levet eresztett, belehajítom a felkarikázott kolbászt. Hagyom főni, amíg a paradicsom teljesen szétesik.

Saját maganak itt kiveszem a részem, mert így szeretem. A családnak ráütök még fejenként 2 tojást, összekeverem és addig hagyom, amíg a tojás még éppen krémes.

Kenyérrel esszük.

Krémesebb lecsó

EG tippje

Amikor már teljesen kész a lecsó, de még a tűzön van, az utolsó 5 percben egy kanál ecetet keverek az ételbe. Az ecet feloldja a cellulózt, ami a paprika héjában van, és az egész ételt krémesebbé teszi.

Tojásos lecsó

Stigi receptje 2 főre

1 hagyma
5 paradicsom
5 paprika
3 tojás
olaj, só

A paradicsomot felkockázom a paprikát karikákra majd félbe vágom. Olajon odateszem a felkockázott hagymát, kicsit sem hagyom odaégni, csak megvárom amíg üveges lesz. Aztán belezuttyintom a paradicsomot és paprikát, pici sót szoktam tenni bele. Várom amíg összeszottyad, közben felütöm a tojásokat. Amikor már a paradicsomnak és a paprikának sincsen semmi formája, akkor belekeverem a tojásokat. Megvárom, amíg kijön a tojás színe.

Friss kenyeret eszek hozzá.


Sokrizses lecsó

Marcsi receptje 2 főre

2 kicsi hagyma
3 paradicsom
2 kicsi paprika
1 dl rizs
só, bors, vegeta, olaj

Kockára vágom a hagymát és olajon üvegesre dinsztelem. Pici pirospaprikát szórok rá, és ráteszem a szintén kockára vágott paprikát.

A paradicsomnak lehúzom a bőrét, azt is kockára darabolom és megy rá a paprikára. Ezután ráöntök egy decis pohárnyi rizst és kevés vizet. Sóval, borssal, vegetával ízesítem.

Nem sok lével szeretem, inkább szárazabb legyen. Majdnem olyan lesz az enyém, mint a rizseshús, nem szoktam levesre hagyni. Így láttam Anyutól, régebben, akkor nekik nem volt sok zöldség, több rizzsel csinálták, mert így laktatóbb.

Lecsós melegszendvics

Csaba receptje

1 hagymát apóra vágva szénné pirítok, teszek bele egy szál pick snack csípős kolbászt felkarikázva, azt is jól megpirítom.

Ráöntök egy fél literes üveggel Nagyanyóék lecsójából. Ehhez hozzáütök 4 tojást és gurulósra sütöm. Ha sietek, kenyérrel eszem.

Ha jobban ráérek, akkor az így elkészült lecsót vastagon kenyérre kenem, sajtot reszelek rá és grillsütőben megsütöm.

Lecsó eltevés télire

Nagyanyóék receptje 13-15 literhez


5 kg hagyma
3-4 fej fokhagyma
10 kg paprika, sárga és piros vegyesen
3 kg paradicsom
1 kávéskanál szalicil

Olajban megdinszteljük a csíkokra vágott hagymát. Beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot egyszerre. Sóval borssal, pirospaprikával fűszerezzük. Csokorba kötött zellerzöldet teszünk bele, amit a főzés befejeztekor kiveszünk.

Addig főzzük, amíg még a paprika kicsit ropogós, mert a dunsztban még tovább fog puhulni. Belekeverjük a szalicilt, és még forrás közben rakjuk üvegekbe. Üvegenként 2-3 evőkanál olajat öntünk rá, lezárjuk és dunsztba tesszük.

Amikor nem télire eltevésre csináljuk, akkor nokedlit főzünk ki vagy krumplit, ezek mellé tálaljuk a lecsót.

Télire eltett lecsó

Mira Mama receptje

0,5 kg hagyma
1 kiskanál pirospaprika
25 dkg paradicsom
1 kg paprika
olaj


A hagymát is kockára vágom, olajon megdinsztelem. Ha frissen készül, akkor szalonnával és kolbásszal csinálom, de télire az nem jó, mert megavasodik. Beleszórom a pirospaprikát. A paradicsomot negyedelem, így nem kell hámozni, a héját a végén ki lehet szedni. Vegetát teszek bele, ha kell még kis sót is.

A paprikát karikára vágom, beleteszem és majdnem készre főzöm.

Üvegekbe töltöm, a tetejére olajat öntök, ez elzárja a levegőtől és nem romlik meg. Dunsztolom és kész.

Szalonnás, kolbászos lecsó

Mira Mama receptje

20 dkg füstölt szalonna
0,5 kg hagyma
1 kiskanál pirospaprika
25 dkg paradicsom
1 kg paprika
30 dkg lángolt kolbász

A szalonnát kis kockára vágom és kiolvasztom. A hagymát is kockára vágom, megdinsztelem a szalonnán, majd beleszórom a pirospaprikát. A paradicsomot negyedelem, így nem kell hámozni, a héját a végén ki lehet szedni. Vegetát teszek bele, ha kell még kis sót is.

A paprikát karikára vágom és azzal együtt majdnem készre főzöm. Felkarikázom a kolbászt és azt is beleteszem, még pár percig főzöm.

Külön főzök tarhonyát vagy rizst és a végén összekeverem.

Lecsó füstlivel

Fodrász Szilvi receptje

1 nagy hagyma
1 kg paprika
0,5 kg paradicsom (hámozva)
2 pár füstli
olaj
ételizesítő, pirospaprika

A hagymát üvegesre párolom, majd beleteszem a a feldarabolt paprikát. Amikor a paprika már kezd puha lenni, akkor jön bele a paradicsom. Ételízesítő porral és pirospaprikával fűszerezem. A végén teszem bele a felkarikázott füstlit.

Úgy szeretem, ha a paprika nincs szétfőve.

Lecsó rejtett paprikával

Marika a fodrászatból receptje 5-6 főre


1 kg hagyma
3-4 db paprika, apróra vágva
6-7 szem paradicsom

A felhevített olajba egyszerre teszem bele a hagymát, a paprikát és a paradicsomot. Borssal ételízesítővel fűszerezem és addig főzöm, amíg minden puha lesz. A végén teszek bele pirospaprikát és még pár percig főzöm.

Közben külön lábosban olajban tarhonyát pirítok és a végén azt belekeverem.

Mivel nálunk a család nem szereti a paprikát megtalálni a lecsóban, ezért vagy nagyon-nagyon apróra vágom, és teljesen szétfőzöm, vagy csak félbevágom, akkor a kész ételből ki lehet venni.

Babos lecsó

0,5 kg főtt bab vagy babkonzerv
1 kg paprika
1 kg paradicsom
1 kg hagyma
olaj, só, bors



Az olajban megpárolom a hagymát, hozzáteszem a paprikát majd a meghámozott, feldarabolt paradicsomot. Sóval, borssal fűszerezem. Amikor majdnem kész, hozzáteszem a babot és főzöm még pár percet.

A babból egy keveset össze szoktam törni villával, attól sűrűbb lesz.

Kenyérrel nagyon finom.

Cukkinis lecsó kolbásszal

3 közepes fej hagyma
4 paradicsom
3 közepes nagyságú cukkini
4 paprika
1 kisebb erős zöldpaprika
húsos szalonna
piros arany
pirospaprika
kolbász
olaj

Az apróra vágott szalonnát kevés olajon megpirítom, majd hozzáteszem a kis kockákra vágott hagymát, kevés piros arannyal ízesítem. Nem sózom.
Belerakom a feldarabolt paradicsomot, s addig főzöm, amíg pépes lesz, kb negyed óra. Beleteszem a  felkockázott cukkinit és a paprikát, majd meghintem pirosaprikával. Kb további negyed óra múlva, amikor már elég sok leve van, akkor mehet bele a felkarikázott kolbász.

Gombás sültpaprika

2 közepes vöröshagyma
1,5 kg paprika
40 dkg gomba
3 tojás
olaj, só, bors

A paprikát megmosom, kicsumázom, felkarikázom. A hgyamát apró kockákra vágom és oljon megpirítom. Beleteszem a paprikát, kis vizet öntök alá, és lassú tűzön főzöm. Hozzáteszem a feldarabolt gombát,  sózom, borsozom,  és addig főzöm, amíg a leve eltűnik.

A végén hozzáöntöm a tojásokat és készre sütöm.