Görög lecsó - spetsofai (szpetszofáj)

Renáta receptje Athénból 4 személyre

80 dkg házikolbász (szó szerint: falusi kolbász, görög horiátiko, más, mint a mi házikolbászunk)
40 dkg zöld paprika
1  db csípős piros paprika
20 dkg padlizsán
10 dkg vöröshagyma
40 dkg érett paradicsom
2   db babérlevél
4   gerezd fokhagyma
1-2  dl olívaolaj
1,5  dl vörösbor
10 gr sűrített paradicsompüré v. 1-1,5 dl paradicsomszósz
friss zöld menta
petrezselyem zöldje


Elkészítés:

Megpucoljuk és megmossuk a zöldségeket. A kolbászt vastag - kb. 2 cm - szeletekre vágjuk és megpirítjuk olívaolajban. Majd szűrőkanállal lecsepegtetjük, másik lábosba tesszük.

Ugyanabban az olajban megsütjük a vastagra szeletelt zöldpaprikát és padlizsánt. Miután megsültek, a kolbászhoz adjuk, félretesszük.

A  visszamaradt olajjal szószt készítünk. A csípős paprikát apróra vágjuk, a paradicsomot meghámozzuk, majd nagy darabokra vágjuk. A paradicsompürét felhigítjuk 1-1,5 dl vízzel, apróra vágjuk a mentát és a petrezselymet. Együtt megpirítjuk a fokhagymát, a nagy darabokra vágott hagymát és az apróra vágott csípős paprikát és felöntjük a vörösborral.
Hozzáadjuk a paradicsomot, a babérleveleket, a paradicsompürét, a mentát és a petrezselymet. Megsózzuk és kevergetve, nagy lángon főzzük kb. 5 percig.

Mikor a szószunk elkészült, ráöntjük a félretett kolbászra és a zöldségekre, majd közepes lángon kb. 20 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik.  Elenőrizzük a fűszerezést és tálaljuk.

Tippem: a babérleveleket ne hagyjuk 10 percnél tovább főni, mert keserű ízt fog adni.
A paradicsompüréhez csak akkor kell vizet adni, ha nagyon sűrű (Mo-n: kicsi konzerv), avagy, vegyünk spagettihez való pariszószt és adjunk az ételhez 1-1,5 dl-t.

Az étel neve  spetsofai (szpetszofáj), röviden spetso, majdnem mint a lecsó.

Forrás: Hagyományos görög konyha c. könyv, Ευθύμιος Καλόσακας- Αλέξανδρος Γιώτης- Αχιλλέας Παναγούλης

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése