Le ratatouille

Deffi receptje

A ratatouille-t gyakran csak másnap fogyasztják önálló fogásként. De nagyon jól illik bárányhoz,  kecskéhez, markánsabb ízű halakhoz (mint avörös márna), vagy akár nyúlhoz, illetve a csirke egyes részeihez (például a hátán található „osztrigarészből”, kakastaréjból és -heréből készülő ételhez).

Érdemes több, vastag falú serpenyővel dolgozni párhuzamosan. 80 dekagramm szálirányban, vékony szeletekre vágott hagymát nagyon kis lángon zsemleszínűre pirítunk. Húsz perc múlva megsózzuk, még öt percig kis lángon tovább készítjük. Vigyázzunk, ne száradjon ki, ne keseredjen meg. Ha kész, szűrőre tesszük.
Három hámozott és csíkokra vágott paradicsompaprikát négy evőkanál semleges ízű olajon, élénk lángon pirítunk (vagy egy piros és egy zöld kaliforniait). Amikor már majdnem kész, nagy szűrőbe tesszük.
Ugyanígy járunk el egy kiló cukkinivel és 70 deka padlizsánnal. (A legjobbak a biopiacról beszerzett kisebb példányok vagy a hosszú, vékony, kevéssé felmagzott török importpadlizsánok.) A cukkinit és a padlizsánt kizárólag a sütés után sózzuk.

Egy kiló hámozott, kimagozott paradicsomot negyedekre vágunk (szükség esetén kissé megcukrozzuk), néhány evőkanál olívaolajon pár percig pároljuk. Hozzáadunk egy fej fokhagymát (a meghámozott gerezdeket épp csak megtörjük a kés pengéjével).
Ezek után egy nagy vaslábosban összekeverjük az összes zöldséget, s hozzáöntjük a paradicsomok összegyűjtött levét is (ha nincs elég, vízzel kiegészítjük körülbelül negyed literre).
Hozzáadunk egy ízesítőcsokrot: ehhez póréhagyma külső héjába három szál kakukkfüvet, öt-öt petrezselyem- és bazsalikomszárat csomagolunk és még egy kevés zellerlevelet. Összekötözzük.
Az egészet kis lángon (vagy 140–160 °C-os sütőben) hagyjuk még főni fél óráig.

A csúcsgasztronómiában sok a finomított variáció. Gyakori az apró (öt milliméteres) kockára vágott zöldség, s az elkészítésben is előfordulnak különböző módszerek. Például van úgy, hogy a paradicsom nyersen vagy félig szárítva kerül bele, a padlizsán pirítva, a cukkini viszont blansírozva a paprikák sütve és hámozva kevés kakukkfűvirággal, végül frissen adják hozzá az olívaolajat.

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Ratatouille

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése